Jag hade svårt att sova inatt. Dundernervös är ett milt ordval. Det här är nog inte till min fördel att säga, men när jag började leka med idén till 197 dagar så gjorde jag det tillsammans med min man under våra långa bilturer 2016.

Karaktärerna är i högst grad levande och har lånat drag från människor jag känner och tycker mycket om, men sen har jag twistat dem för att skapa andra möjligheter.  Jag skrev 38 A-sidor innan jag lade projektet på is för att jag kommit på en bättre idé.

Men så gick jag en skrivarkurs och mötte en märklig typ, vi liksom triggade varandra och det var oerhört givande. På ca 6-8 veckor skrev jag klart romanen som då slutade på 175 A4 sidor.  Jag gjorde det på ren utmaning och pannben, men ville få in humor i den här situationen som skapades. För det är en reaktion som används i sådana här lägen, åtminstone om man vill överleva.  Jag fick återanvända lite av det material jag forskat fram under gymnasiet om överlevnadsdriften/instinkten.  Delar av det var applicerbart och det var kul.

Tanken var aldrig att det skulle bli någon bok och såhär i efterhand vet jag inte om idén var något bra. Men jag gillade karaktärerna och hur dem agerade när de hamnade i sina små predikament.  Så efter nyår och sex veckors vila från boken kastade jag mig in i min första redigering, under loppet av åtta månader gjorde jag elva justeringsomgångar och efter provtrycket hade jag gärna velat ha ett tolfte. Det var liksom lättare att se vilka fel som fanns då, när man höll dem i handen. Men så blev det inte, man hamnar liksom i en redigeringsloop så tillslut gör man inget annat än att redigera och det evighetsarbetet tog längre tid än att skriva själva boken och kan pågå lika länge. Jag satte punkt.

Det här är långtifrån en ”Catcher in the rye” men jag hoppas den ska skänka spänning och skratt,  och en liten tankevurpa om att ”hur säker är den verklighet vi lever i?” Inte så att man blir paranoid, utan mer att man vill vara självständig och samtidigt en del av samhället. Ett individualiserat samhälle som hjälps åt, och nej jag tänker inte politiskt fyra dagar kvar till valet.

Nu är 197 dagar avslutat. Idag släpptes den för publicering, det kan dröja ett dygn innan den syns i bokhandlarna. Men på vår hemsida är den live. Förhoppning finns även att det kanske blir en ljudbok, men vi får se.  Just nu pågår planering inför Bokreleasen nästa vecka, jag är tyvärr inte taggad för det, jag gillar inte att synas på det viset. Istället har jag två stora trilogier som jag vill sätta händerna på och all min tankeenergi på att väva trådar, bakgrunder osv.

Tack för mig! / N

PS. Jag är mest glad att få göra något annat ds.